Vuilnisbakkenplan

Een gezellige gemeente is een propere gemeente. Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats willen we Avelgem nog netter maken. Daarom maakt de gemeente werk van een vuilnisbakkenplan.

We rekenen ook op jouw medewerking: wie in een propere gemeente wil wonen, moet daar ook zelf een inspanning voor doen. Wie afval produceert, gooit dit in de vuilnisbak.

Straatvuilnisbakken zijn er enkel en alleen om voorbijgangers die buiten iets eten of drinken een service aan te bieden zodat ze snel hun klein verpakkingsafval kwijt kunnen. Dit blijkt in de praktijk helaas niet altijd en door iedereen gerespecteerd. Afval wordt op straat gegooid en sommigen nemen zelfs afval mee van thuis om in een straatvuilnisbak te gooien. We zetten dan ook heel wat mensen en middelen in om vuilnisbakken te plaatsen, te legen en om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Dit is een tijdrovende bezigheid die wekelijks heel wat arbeidsuren kost.

Inventarisen, registreren en evalueren

Samen met Mooimakers en Imog maakt de gemeente een vuilnisbakkenplan op. We maakten een inventaris van alle vuilnisbakken, elke bak kreeg een uniek nummer en we meten vier keer per jaar wat en hoeveel er in de vuilnisbak zit. Zo weten we dat de meeste vuilnisbakken halfvol zijn op het moment van de lediging.

In 2021 zat op het moment van de lediging 21% keer sluikstort in de vuilnisbak. Dat is jammer want zo zamelt de gemeente heel wat huisvuil in en dat is niet de bedoeling. Huisvuil hoort thuis in de vuilniszak. Enkel afval dat je onderweg produceert, zoals een leeg blikje, een snoepverpakking of peuk mogen in een straatvuilnisbak. Zie je niet meteen een vuilnisbak staan, neem je afval dan mee naar huis. Samen zorgen we voor een proper Avelgem.

Plaatsing van vuilnisbakken

Belangrijk is dat de inplanting van vuilnisbakken op het grondgebied op een strategische en doordachte manier bepaald wordt. Dit betekent dat we inspelen op locaties en situaties in tegenstelling tot een willekeurige of gelijkmatige spreiding over het hele grondgebied.

Nieuwe vuilnisbakken

De gemeente investeert in 2022 in nieuwe vuilnisbakken. De komende maanden zullen nieuwe vuilnisbakken geleidelijk in het straatbeeld verschijnen. Niet elke bestaande vuilnisbak zal vervangen worden. Er komen hier en daar extra vuilnisbakken en op verschillende locaties in het centrum komen gescheiden afvalbakken voor het inzamelen van PMD en restafval. Op de speelpleintjes komen kindvriendelijke pinguïnvuilnisbakken.

Meldpunt vuile of overvolle vuilnisbak

Is de vuilbak vuil of overvol? Meld dit via de QR-code op de vuilnisbak of via onderstaand formulier.

Meld hier een volle, vuile of beschadigde vuilbak en/of sluikstort

Pinguïn