Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Tegelwippen_Bartel2

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Tegelwippen? Dat is het uitbreken van verhardingen zoals tegels en het aanplanten van groen in de plaats. Avelgem doet alvast mee. De gemeente waarin per inwoner de meeste tegels gewipt worden, wint.

Help je mee om Avelgem in de top drie te zetten? Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Geef je aantal gewipte tegels in via onderstaande tegelteller en help Avelgem naar de overwinning!

 Tegelteller

Waarom tegels wippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is.

Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we Vlaanderen klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!

Inspiratie nodig?

Geen idee hoe je eraan begint of voor welke planten je best kiest? Neem een kijkje op de inspiratiepagina.

 Inspiratiepagina

Premie voor aanleggen geveltuintje

Een geveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel die rechtstreeks aan het voetpad aansluit. Zo breng je kleur en groen in een straat.

Wist je dat de gemeente jou helpt bij het aanleggen van een geveltuintje? Wij breken de nodige tegel(s) uit, plaatsen de stut van de blijvende verharding en voeren verse teelaarde in. Daarbovenop voorziet de gemeente een premie van 50% van de aankoopprijs van planten en klimhulp met een maximum van 50 euro per adres.

Opgelet! Niet alle voetpaden zijn breed genoeg om een geveltuin aan te leggen. Vraag via onderstaande formulier eerst na of een geveltuin bij jou kan.

Aanvraagformulier klimaatpremies