Het Ganzenhof

LIGGING

Bosstraat 2
8580 Avelgem   

NAAM HOEVE

De naam van deze hoeve verwijst naar de ganzen die lange tijd op deze boerderij gehouden werden. De naam bestaat reeds vele jaren en is nog steeds terug te vinden boven de ingang van het vroegere woongedeelte.

HISTORIEK

De eerste schriftelijke vermelding van deze hoeve dateert uit 1272. Deze gebouwen vormden eeuwenlang het agrarisch centrum voor de lokale lenen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal van Oudenaarde.
Voor de 13de eeuw behoort dit ‘hospitaalgoed' heel waarschijnlijk tot het kernbezit van de heren van Avelgem.
Tijdens de Slag om Avelgem tussen Duitsers en Geallieerden op 6 september 1944 ligt deze hoeve midden de frontlijn. Ze wordt dan ook grotendeels verwoest.

In 1999 werd de boerderij aangekocht door vzw Feniks, nu vzw Groep Ubuntu, van het OCMW Oudenaarde.
Groep Ubuntu is een netwerkorganisatie ter ondersteuning van personen met een beperking.

Het Ganzenhof is een educatieve bioboerderij waar personen met een beperking, vrijwilligers en medewerkers samenwerken aan de uitbouw van een uniek project.
Op de hoeve vinden volgende activiteiten plaats: artisanaal brood bakken in een houtoven, telen van biologische groenten en fruit, hout hakselen, composteren, kweken van neerhofdieren, bereiden van producten zoals confituren, siropen en likeuren met eigen groenten en fruit en uitbouwen van een demonstratieplaats omtrent kringloop tuinieren.