Beaulieuhoeve

LIGGING

Blauwe Poortstraat 15
8581 Avelgem (Waarmaarde)

NAAM HOEVE

De naam van de hoeve verwijst naar de Clarissen van de abdij van Beaulieu uit Petegem bij Oudenaarde die vanaf 1331 alle feodale rechten in Waarmaarde bezaten.

HISTORIEK

Deze hoeve was oorspronkelijk een vierkantshoeve.
De hoeve werd vroeger bewoond door Adolf Demets en zijn vrouw Zulma Gerniers. Zij hadden zes kinderen: Alice, Omer, Palmyre, Gabriëlle, Rudolf en Anna. Vier van hen (Omer, Palmyre, Rudolf en Anna) zijn nooit getrouwd en hebben samen de hoeve verder uitgebaat.
Deze hoeve is in de omgeving ook gekend als ‘Metsieshof'.
Gabriëlle Demets was gedurende 2 weken de oudste inwoner van België en is tot op heden de oudste inwoner ooit van West-Vlaanderen. Ze overleed te Zwevegem op 1 mei 2010 op 110-jarige leeftijd.

Vanaf 1958 werd de hoeve overgenomen en uitgebaat door Palmer Vandendriessche en zijn vrouw Oda Verhoest. Zij hebben drie kinderen: Johan, Stefaan en Viviane.
Vanaf 1977 stapte zoon Johan mee in het bedrijf. In 1995 kon Johan samen met zijn vrouw Marleen De Fruytier de hoeve aankopen. Johan en Marleen hebben één zoon Nico. Op de hoeve wordt er aan akkerbouw en rundveeteelt gedaan. Er is ook thuisverkoop van aardappelen van eigen teelt.

Op de iets verder gelegen hoeve, Blauwe Poortstraat 36, waarvan het woonhuis op grondgebied Avelgem staat en de stallingen op grondgebied Anzegem, wordt door de familie Vandendriessche ook een varkenshouderij uitgebaat.