10-daagse van de Geestelijke Gezondheid: boost je veerkracht

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Gedurende tien dagen zetten we samen in op het verhogen van onze veerkracht. Want veerkracht is meer dan ooit overal nodig. Het leven zoals we dat gewoonlijk kennen, werd de afgelopen periode immers serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, ook onze geestelijke gezondheid komt zwaar onder druk te staan. Om deze onzekerheid goed door te komen is de veerkracht van mensen cruciaal. Niet alleen tijdens de 10-daagse, maar gedurende het ganse jaar. 

Logo samen veerkrachtig

Wat is ‘veer-kracht’?

Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komen dagelijks heel wat emoties op ons af. En dat kan veel van je vragen. Daarnaast hebben we de neiging om bij onszelf eerder de negatieve dan de positieve eigenschappen te zien, om onszelf te veel druk op te leggen. Hoe komt het dat sommigen met die uitdagingen en druk beter omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. Maar goed nieuws want zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen.

Samen veerkrachtig

De rode draad voor de 10-daagse- Samen veerkrachtig- werd niet zomaar gekozen. Veerkracht hebben we nodig om na een mentale tik er opnieuw tegenaan te kunnen. De steun van vrienden, familie, collega’s, buren… helpen ons er vaak weer bovenop. Sociale cohesie en contacten met mensen zijn essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt.

 

Geluk zit in een klein driehoekje

Zou het niet fijn zijn als we allemaal wat gelukkiger werden? Met die vraag in het achterhoofd verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven met hulp van een groep topexperten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk. De opgedane kennis brachten ze samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek. Dit educatieve model wil Vlamingen helpen om aan hun mentaal welbevinden te werken. De geluksdriehoek toont de 3 bouwblokken van geluk en is bewust uit balans gebracht met een oranje bol die een tegenslag symboliseert. Perfect geluk bestaat immers niet. Het gloednieuwe model krijgt ook online een plaats: op www.geluksdriehoek.be staan praktische tips, filmpjes, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over verschillende geluksgerelateerde thema’s, waaronder ook veerkracht. 

En last but not least: er is ook een geluksmaat. Dat is een test die je meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk.

 

geluksdriehoek
Samen veerkrachtig

Spreuken in het straatbeeld

Met de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’ willen we de voorbijgangers en passanten verrassen met fijne woordspelingen en deugddoende boodschappen op ramen en etalages. Zo toveren we een glimlach op hun gezicht of doen we hen even nadenken en stilstaan bij hun mentaal welbevinden en dat van anderen. De focus van dit jaar? Verbinding en ontmoeting met een knipoog naar Warme William, die ons allen aanzet om een luisterend oor te bieden. Wist je dat 80 handelaars/organisaties meedoen met de ‘Spreuken in het straatbeeld‘ in Avelgem? Hou je ogen in de gemeente dus goed open! 

Ben je benieuwd waar je de spreuken kan terugvinden? Check hieronder de deelnemende handelaars/organisaties

 

 

logo kzitermee

Wil jij je veerkracht versterken? Ben je op zoek naar hulp, voor jezelf of voor iemand die je kent? De website Kzitermee.be biedt antwoord!

Corona heeft een enorme impact op ons allen en stelt ons mentaal welbevinden danig op de proef. We hebben vaker stress, voelen ons eenzamer, angstiger en hebben minder sociale contacten. Zowel kinderen, jongeren als volwassen krijgen ermee te maken. 

Zit je met iets, heb je een vraag, zoek je hulp, wil je jouw veerkracht versterken of iemand anders helpen? Neem dan zeker eens een kijkje op de gloednieuwe website www.kzitermee.be. Je vindt er instanties die je zowel fysiek, maar ook via chat, telefoon of mail kan bereiken. Ook organisaties die dichtbij in de regio Zuid-West-Vlaanderen te vinden zijn, krijgen er hun plaats. Afhankelijk van jouw vraag kom je bij de juiste organisatie terecht.

De website is een initiatief van Logo Leieland i.s.m. de steden en gemeenten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen.

 

Warme William

Kennen jullie Warme William al? Hij is iemand die naar je luistert wanneer je met iets zit. En wist je dat iedereen een Warme William kan zijn voor iemand anders door gewoon even écht te luisteren naar de andere? Een vriend(in), een ouder, een leerkracht, een leider uit de jeugdbeweging, … Iedereen kan een Warme William zijn.  Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel. En dan is het fijn dat je iemand hebt die je kan vertrouwen.

Meer informatie, filmpjes en podcasts kan je hier vinden.

Warme William