Gemeente en OCMW vanaf 2024 onder één dak

Gepubliceerd op Vrijdag 30 september 2022
website verhuis

Het dagelijks leven wordt voor iedereen duurder. Ook voor de gemeente. De stijgende energieprijzen en hogere loonkosten vormen een heuse uitdaging. Daarom neemt het gemeentebestuur een drastische maar weloverwogen beslissing: de diensten van het gemeentehuis verhuizen in 2024 naar het huidige sociaal huis. Een mooi meegenomen doel? Je nog beter van dienst zijn.

Het gemeentebestuur ging niet over één nacht ijs bij het nemen van deze beslissing. Het meerjarenplan 2020-2025 voorziet een uitbreiding van het sociaal huis en acties om het gemeentehuis energiezuiniger te maken. Om Avelgem financieel gezond te houden, maakte de gemeente een tussentijdse evaluatie van het meerjarenplanDaarbij rees de vraag of de administratieve diensten van het gemeentehuis inpasbaar zijn in het uitgebreide sociaal huis.

De architecten geven in de huidige uitvoeringsfase groen licht voor dit project, op voorwaarde dat de Voedselbank en de externe partners van het sociaal huis geen intrek nemen in de vernieuwde gebouwen. Het gemeentebestuur laat haar (externe) partners niet in de steek en zoekt mee naar goede oplossingen.

Betere dienstverlening

De verhuis van de diensten in het gemeentehuis moet onze dienstverlening aanzienlijk verbeteren. Vanaf de zomer van 2024 zitten (bijna) alle gemeente- en OCMW-diensten onder één dak. Zo ben je binnenkort welkom op één centraal ontmoetingspunt.

Alle administratieve diensten op één plaats huisvesten, geeft nog tal van andere voordelen:

  • nauwere samenwerking tussen de administratieve diensten
  • beperking energiekosten
  • beperking logistiek onderhoud
  • beperking patrimoniumbeheer
  • versneld bereik van één organisatiecultuur

Parkeeroplossingen

Je wil makkelijk je weg vinden naar de gemeente- en OCMW-diensten. Daarom maakt de gemeente werk van voldoende parkeermogelijkheden in de buurt. Meer duidelijkheid volgt van zodra de gemeente hierover een definitieve beslissing neemt.

Nieuwe bestemming voor huidig gemeentehuis

Het huidige gemeentehuis (Kortrijkstraat 8) zal na de verhuis een nieuwe bestemming krijgen. Hier zal een weldoordachte oefening aan voorafgaan met een goede ruimtelijke uitkomst en groot draagvlak.