Voormalig stationsgebouw te koop

Gepubliceerd op Woensdag 22 mei 2024
stationsgebouw

Het stationsgebouw langs de Yzerwegstraat 1 spoort al een tijdje niet meer. Nadat de NMBS eruit trok, werd het ingelijfd in het gemeentelijke patrimonium. Vandaag gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe eigenaar. Een investeerder, creatieve ondernemer die dit bijzondere pand op een toch wel bijzonder locatie nieuw leven wil inblazen.

Het pand

  • De stationssite bestaat uit 2 aparte gebouwen gescheiden door een openruimte (doorsteek), enkel het statige hoofdgebouw wordt vandaag te koop aangeboden. Het bijgebouwtje en de doorsteek blijven eigendom van de gemeente.
  • Het hoofdgebouw ligt in het hart van een busknooppunt van De Lijn en langs een drukbezocht fietsnetwerk.
  • Het stationsgebouw is een architecturaal waardevol gebouw en is omwille van zijn specifieke architecturale kenmerken, sinds 2005, opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed als beschermd monument. Het heeft een footprint van circa 323 m², 47,75 meter gevellengte en is 6,76 meter breed.  Het gebouw dateert uit 1924 en onderging al een gedeeltelijke restauratie in het kader van beheersplan behoud onroerend erfgoed.
  • Het gebouw biedt tal van mogelijkheden (binnen de bestemming omschreven in het RUP 1.1 Stationsomgeving). Dit historische pand een nieuwe toekomst geven, die tegelijk ook een publieke meerwaarde biedt, is de vurigste droom van de gemeente. Bij de verkoop is dus niet enkel de prijs maar ook het voorstel tot herinvulling van belang. 

Wordt dit jouw nieuwe uitdaging? 

Lees hieronder alle details over het gebouw en de verkoopsprocedure. Bezorg ons jouw toekomstplan voor het stationsgebouw tegen 1 juli 2024 om 12.30 uur