Rui Chafes

(°1966 Lissabon, woont en werkt in Lissabon, Portugal)

Het oeuvre van Rui Chafes omvat vooral tekeningen en totaal abstracte of deels figuratieve wand- en plafondsculpturen in zwart staal. Vooral de sculpturen en constructies in textiel, die veel weg hebben van harnassen of cocons, zijn sinds de jaren ’80 dominant aanwezig in zijn werk. Ze verwijzen niet alleen naar de leegte maar ook naar het dubbele karakter van het lichaam. Hij ziet het lichaam enerzijds als een ‘kooi’ waarin het ‘ik’ gevangen zit, maar anderzijds dient het ook als een beschermend pantser dat elke vorm van dreiging uit de omgeving moet weerstaan.

“Het kerkgebouw blijft behouden en binnenin komt een reusachtige zwartgeschilderde stalen sculptuur die de oceaan voorstelt.”

Centraal in het voorstel van Rui Chafes staat het intrinsieke sacrale karakter van het kerkgebouw. Dit staat in schril contrast met onze samenleving waarin het transcendente steeds minder plaats krijgt. Chafes stelt dan ook heel radicaal voor om niets aan het gebouw te veranderen. Enkel instandhoudingswerken om de huidige toestand te bewaren zou hij aanvaarden. Hij wil van het kerkgebouw opnieuw een plaats maken voor meditatie en contact met het transcendente. Dit wil hij doen door een sculptuur te plaatsen die bijna de volledige kerk inneemt. Als de bezoeker de kerk binnenkomt wordt hij niet alleen met de architectuur geconfronteerd, maar ook met een monumentaal, in zwart geschilderd en in staal uitgevoerde sculptuur die de oceaan voorstelt. Via het beeld kan de toeschouwer opnieuw contact vinden met het sacrale en het transcendente. In deze tijden van ontkerkelijking en grote wijzigingen binnen de individuele geloofsbeleving wil Chafes een ruimte maken die door iedereen als sacraal moet kunnen ervaren worden, een nieuwe plek waar ruimte is voor meditatie en gebed.