
Vanaf 1 april haalt Imog het restafval om de twee weken aan huis op in plaats van wekelijks. Bij meer dan 200 andere gemeenten is dit trouwens al de realiteit. Maar waarom tweewekelijks?
Goed voor het milieu
Minder rondrijden betekent minder CO2, minder fijn stof en minder gevaarlijke verkeerssituaties.
Teveel restafval
Elke Avelgemnaar had in 2021 zo’n 172 kilo restafval, maar de doelstelling stond op 130 kilo. Tegen 2030 daalt dit zelfs tot 89 kilo. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel!
Beter sorteren is de boodschap
We stellen vast dat de restafvalzak vaak veel waardevolle materialen bevat die recycleerbaar zijn. Door restafval minder vaak op te halen, evenveel als de recycleerbare fracties, sporen we jou aan om beter te sorteren. Gooi dus niet zomaar alles bij het restafval. Een PMD-zak kost 0,15 euro per stuk, een grote restafvalzak kost 1,70 euro per stuk. Papier en karton kan je gratis buiten plaatsen.
Meer in de PMD-zak
In de nieuwe PMD-zakken mogen er veel meer soorten verpakkingsafval. Naast plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons mogen ook folies, koffiecapsules, yoghurtpotjes, botervlootjes, tubes, chipszakken ... in de zak. Twijfel je? Kijk op www.betersorteren.be.
Goed voor je portemonnee
Dankzij de tweewekelijkse ophaling kan de gemeente besparen. Maar ook voor jou is het goed voor de portemonnee. Sorteer je meer en beter? Dan moet je minder restafvalzakken aankopen én vullen. Een win-win dus, zowel voor jou als de gemeente.
In tegenstelling tot wat er in de afvalkalender staat, zal het recyclagepark voorlopig niet sluiten in 2023.
4 interessante afvaltips
1. Zet je afval op tijd buiten
Plaats je afval steeds voor 5 uur ‘s morgens of de avond voor de ophaaldag (na 17 uur) buiten, duidelijk zichtbaar en dichtgebonden op de stoep.
2. Meld gratis een ophaalprobleem
Werd jouw afvalzak niet opgehaald? Meld dit dezelfde dag nog op het gratis nummer 0800 99 827 of via info@imog.be.
3. Download de Recycle!-app
Dankzij deze app weet je steeds wanneer welk afval wordt opgehaald. Daarnaast vind je er heel wat tips om correct te sorteren!
4. Meld een vuile of overvolle vuilnisbak
De gemeente vervangt alle oude vuilnisbakken door nieuwe types. Is de vuilbak vuil of overvol? Meld dit via de QR-code op de vuilnisbak of milieu@avelgem.be.