Strooien bij winterweer

Bij vorstrisico wordt er continu geëvalueerd. Maar gladde wegen bestrijden is geen eenvoudige opdracht. Het moet doeltreffend gebeuren en tegelijkertijd tast te veel zout het wegdek sterk aan. Strooizout werkt ook maar goed als het voldoende bereden wordt. Een defensieve en aangepaste rijstijl is dus zeer belangrijk!

 

Wie strooit waar?

  • Het Agentschap Wegen en Verkeer strooit de gewestwegen (Doorniksesteenweg, Stijn Streuvelslaan, Leynseelstraat, E. Balcaenstraat, Oudenaardsesteenweg, Brugstraat, Bruggesteenweg en de Varent).
  • De gemeente strooit de gemeentewegen.

 

Strooien gemeentewegen

De gemeente strooit in fases. Eerst worden de routes van het openbaar vervoer, de omgeving van de scholen, de industriezone en de belangrijke parkings aangepakt. Pas als die wegen veilig zijn, worden de andere wegen en wijken doorkruist.

De gemeente coördineert de strooiwerken. De aannemer voert de werken uit. Afhankelijk van de omstandigheden wordt een deel of alles gestrooid.

Het overzicht van de strooifases vind je hier.

 

Is jouw stoep sneeuw- en ijsvrij?

Strooi zout bij ijzelvorming en veeg het voetpad als er sneeuw ligt. Veeg sneeuw en ijs niet op de rijbaan of het fietspad. Anders wordt het voor fietsers nog gevaarlijker. Spring ook zuinig om met strooizout, want het beschadigt bomen en planten.

Aangemaakt op: 13/02/2018