Nieuws - meest recent

Blijf in beweging, doe het veilig!

Frans, 75 jaar, is uitgegleden en gevallen toen hij verleden week op zijn kousen iets uit de keuken wilde halen. Hij is opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken schouder. Er staat hem een lange revalidatie te wachten.

Frans is niet de enige. Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. En wist je dat ouderen 10 keer meer kans hebben om op spoed te belanden als gevolg van een val dan na een verkeersongeval?

Gemeentehuis, Sociaal Huis en Spikkerelle

 • Dinsdag 1 mei
 • Donderdag 10 mei
 • Vrijdag 11mei
 • Maandag 21 mei

 

Bibliotheek

 • Dinsdag 1 mei
 • Donderdag 10 mi
 • Maandag 21 mei

 

Het sportcentrum en zwembad

 • Maandag 30 april
 • Dinsdag 1 mei
 • Donderdag 10 mei
 • Vrijdag 11 mei
 • Zondag 20 en maandag 21 mei 

Op voorhand aangevraagde en toegestane activiteitenvinden plaats.

 

Vrijheid, blijheid. Sinds de fenomenale opgang van smartphones verwachten we altijd en overal online te zijn. En de techniek achter mobiele data evolueert mee aan een verschroeiend tempo: na 3G en 4G kondigt 5G zich al aan.

Digidokter

Wat gooi jij zelf zoal te grabbel op het web en wat beschouw je als honderd procent privé? En hoe gaan je kinderen daarmee om? Hoor je het donderen in Keulen bij termen als cookies, phishing en sharenting? Dankzij deze sessie leer je kritisch omgaan met instellingen, rapporteringen  en filters en ben je helemaal op de hoogte  van de do's en don'ts rond privacy.

 

We werken met getuigenissen  van kinderen/jongeren, ouders en experts. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren.

Van september tot en met mei gaat elke derde vrijdag van de maand een voorleeshalfuurtje door.
Het begint om 16.30 u. stipt en duurt tot ongeveer 17 u. Alle kinderen van 3 tot 8 jaar zijn van harte welkom.

 

De kinderen krijgen gratis een UiTPAS en sparen een punt bij ieder voorleeshalfuurtje.
Twee punten kunnen ingeruild worden voor een leuk gadget.

 

Nog geen concrete plannen voor de zomer? Liever een ‘staycation’ dan een wereldreis? Zin om samen met vrienden en buren in jouw buurt creatief aan de slag te gaan? Ben je een handige Harry of Harriette met groene vingers en zin voor initiatief?

Kom dan mee fabriceren, bricoleren, modelleren en kamperen in de tuin aan de oude pastoriewoning in Bossuit (naast de Kunstkerk 'Repeat').  Wij zorgen voor begeleiding, materiaal en een goeie ambiance. Voor alle leeftijden!

Overdag creëren we speelnatuur, ’s avonds genieten we van een openluchtfilm en een concert.

‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’ is een onderzoek naar de concentratie aan stikstofdioxide (NO2) om een beter beeld te krijgen van de invloed van het verkeer op de luchtkwaliteit.

De metingen vinden plaats op 20.000 verschillende locaties. Iedereen kon zich kandidaat stellen om mee te werken met het onderzoek.

Ook Avelgem neemt deel aan de meetcampagne en plaatst gedurende een maand een meetkit ter hoogte van het gemeentehuis en het sociaal huis. Vervolgens analyseren wetenschappers de gegevens.

De interactieve expo CONTREI in Spikkerelle laat jong en oud de regio beleven aan de hand van interactieve kaarten, videomapping, 3D-brillen en andere audiovisuele media.  Het is een open uitnodiging aan iedereen om samen te werken aan de duurzame ontwikkeling van de regio. 

CONTREI is gratis te bezoeken van woensdag 18 april tot vrijdag 20 april (10.00-19.00 uur) en op zaterdag 21 en zondag 22 april (10.00-18.00 uur).  Groepsbezoeken mogelijk op aanvraag.