Boekstart

Samen met Kind en Gezin werkt de bibliotheek voortaan rond Boekstart. Dit is een leesbevorderingsproject dat ouders met kleine kinderen wil laten genieten van boeken. Alle ouders die met hun baby van 6 maanden het consultatiebureau van Kind en Gezin bezoeken, krijgen een babypakket. Daarin zit een knisperboek en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek. Op de leeftijd van 15 maanden overhandigt Kind en Gezin een uitnodiging om in de bibliotheek een vervolgpakket op te halen: een peuterpakket met twee boeken en een brochure boordevol informatie en tips. 

Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren ... haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'qualitytime', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid. 

De bibliotheek heeft een hoek speciaal ingericht voor de allerkleinsten. De collectie omvat badboekjes, stoffen boeken, voel- en knisperboeken, knuffelboeken, buggyboeken, kartonboeken ... De babyboeken kunnen gratis ontleend worden. Het lidmaatschap voor kinderen is eveneens gratis. De boeken worden telkens gewassen. In de bibliotheek is ook een verzorgingstafel voorzien. Voor de ouders is er een uitgebreid aanbod aan boeken, dvd´s en tijdschriften over opvoeding en onderwijs.  

Het Boekstartproject is een initiatief van Iedereen Leest, Kind en Gezin en de bibliotheek. De Vlaamse overheid betaalt de babypakketten; het gemeentebestuur neemt de kostprijs van de peuterpakketten op zich.

Meer info
Bibliotheek | 056 64 30 40 | bibliotheek@avelgem.be