Avelgem in de groene prijzen

bloemengemeente 2018

Bloemen- en bijenvriendelijke gemeente 2018

Avelgem kreeg voor de algemene begroening en bebloeming op het gemeentelijk openbaar domein in 2018 opnieuw de hoogst mogelijke waardering van de jury van de VVOG (Vereniging Voor Openbaar Groen).
De jury beoordeelde de plantenkeuze, de aanleg, de onderhoudsvriendelijkheid en de duurzaamheid van de beplanting. Hiervoor kregen we als ereteken 3 bloemensymbolen, terug te vinden op de bloemenborden.

De VVOG beoordeelde het groen en groenbeheer van Avelgem ook naar bijenvriendelijkheid. Hier scoorden we 2 bijensymbolen.
We hielden al rekening met bijenvriendelijke beplanting en doen nog extra inspanningen in de toekomst: bij nieuwe projecten kiezen we meer soorten planten met een verschillend bloeitijdstip en waar mogelijk combineren we vaste planten, struiken en bomen.

De voorbije jaren werden ook veel linden aangeplant: goed voor de bijen, streekeigen en passend in het landschap.
We streven er in nieuwe projecten naar om op éénzelfde locatie/wijk verschillende bomen aan te planten en niet meer één boomsoort per locatie/wijk. Een combinatie van goede bijenbomen als Acer campestre, Prunus padus en Robinia is een optie.
Waar mogelijk worden enkele fruitbomen aangeplant. Dit gebeurde onlangs in de Ettenheimstraat.

Onze begraafplaatsen zijn ware bijenjungles met veel vaste planten in verschillende soorten, zodat de bloei over het jaar gespreid is. Jaar na jaar worden een aantal begraafplaatsen aangevuld.
In de nabije toekomst nemen we nog meer initiatieven die ten goede komen aan de bedreigde bijen, waaronder de inzaai van bloemrijke bermen.

Een bijenvriendelijke gemeente is alleszins een stimulans voor milieu en natuur.