GF(t)/Keukenafval

Gezinnen en bedrijven moeten vanaf 1 januari 2024 bioafval afzonderlijk inzamelen. Avelgem en alle andere Imog-gemeenten kregen voor het huishoudelijk GF(t)/keukenafval uitstel tot eind 2025. Voor bedrijfsafval geldt een andere regeling.

Geen organische afval in restafvalzak

De Vlaamse Regering wil de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner doen dalen. Daarom wordt in de meeste Vlaamse gemeenten en in Brussel de selectieve inzameling van organisch afval, zoals bijvoorbeeld voedselresten, op 1 januari 2024 verplicht. Vanaf dan mag organisch afval niet langer in de restafvalzak.

66 Vlaamse gemeenten, waaronder de Imog-gemeenten, vroegen uitstel.

Uitstel tot 1 januari 2026 voor gezinnen in Avelgem

De besturen van de Imog gemeenten (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem) kozen voor een uniforme aanpak en uitrol binnen een gekaderd afvalbeleid.  De Vlaamse Overheid gunt Imog uitstel tot 1 januari 2026. In onze regio verandert er dus in 2024 nog niets.

Samen met de gemeenten zal Imog de aparte inzameling van organisch afval optimaal uitwerken. Er komt namelijk heel wat bij kijken bij de inzameling en verwerking van GF(t)/keukenafval: zoeken naar een verwerker, overleg met de inzamelaars, aankoop van recipiënten en vrachtwagens, vergunningen, overslag …

Momenteel wordt er bekeken op welke manier we deze verandering gaan aanpakken. Zodra alles duidelijk is, zal er uiteraard tijdig gecommuniceerd worden over de nieuwe ophaling. 

Wat kan je nu al doen met jouw bioafval om dit uit de restafvalzak te houden?

Het vermijden van biologisch afval in de restafvalzak is natuurlijk wel een goed idee. Wat kan je nu wel al doen met jouw bioafval?

  • Tuinafval kan je kwijt op het recyclagepark of via de tuinafvalbak  van Imog.
  • Heb je een tuin? Composteren is ook een mogelijkheid.
  • Vermijd voedselresten door er creatief mee om te gaan. Bak eens een broodpudding, verwerk ze in een quiche…
  • Toch restjes? Gekookte restjes kan je aan de kippen geven.
  • Doe op een bewuste manier boodschappen en vermijd dat je te veel voedsel aankoopt dat niet lang houdbaar is

Bedrijven

Voor bedrijven is geen uitstel mogelijk. Voortaan moet elk bedrijf verplicht keukenafval en etensresten sorteren, ongeacht of er een bedrijfsrestaurant aanwezig is. De verplichting om keukenafval en etensresten te sorteren geldt voor bedrijven met een bedrijfsrestaurant al sinds 2021, maar wordt vanaf januari 2024 uitgebreid naar alle bedrijven.

Meer info over de verplichting en veel gestelde vragen vinden je hier terug.